Vragen - FAQ

 • Hoe werkt het opsturen en betalen?
 • Hoe bewaar ik DVD's & CD's zo goed mogelijk?
 • Wat is de levensduur van een DVD of CD?
 • Speelt mijn DVD-speler alle DVD's goed af?
 • Ik heb amerikaanse (NTSC)Videobanden, zet u die ook over?
 • Kan ik mijn oude opnames weggooien na het omzetten?
 • Krijg ik mijn originele opnames terug?
 • Hoe zijn mijn opnames het meest veilig?
 • Kunt u de fotoís een naam geven?
 • Kan ik ook langskomen i.p.v. opsturen?
 • Hoe kan ik het beste verzenden?
 • Wat zijn de levertijden?
 • Verstuurt u ook naar het buitenland?
 •  

  Hoe werkt het met opsturen, langsbrengen en betalen?

  Onze werkwijze is als volgt:

  • U stuurt uw bronmateriaal op naar De Krijger Services.
  • Na ontvangst van uw tapes worden deze overgezet op CD of DVD.
  • Als uw opdracht gereed is krijgt u van ons de factuur.
  • U voldoet de factuur via bank- of giro-overschrijving
  • Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling verzonden.

  U kunt ook -op afspraak- komen afleveren en ophalen.
  Pinnen is niet mogelijk, gelieve gepast contant te betalen.

  Hoe bewaar ik mijn DVD's & CD's zo goed mogelijk?

  Een aantal praktische aanwijzingen:

 • Koel en droog bewaren!

 • Voorkom plotselinge temperatuurwisselingen

 • Bewaar de schijfjes zo veel mogelijk in het donker

 • Bewaar de DVD's/CD's in de doosjes en plaats de doosjes verticaal (staand)

 • Neem een DVD/CD altijd bij de rand vast, of via de Ďhubí in het midden

 • Vermijd vingerafdrukken, stof, vuil en krassen

 • Buig de DVD/CD niet

 • Voorkom krassen en beschadigingen aan beide zijden van de cd-r

 • Als de DVD/CD moet worden schoongemaakt, doe dat dan met een schone, katoenen doek. Wrijf de doek vanuit het centrum naar de zijkant en niet in de (draai)richting van de DVD/CD. Lukt dit niet dan is het gebruik van milde oplosmiddelen als isopropyl alcohol of methanol toegestaan. Dit geldt echter alleen voor de onderkant (en niet de labelzijde). De bovenkant mag alleen worden schoongemaakt met middelen op waterbasis

  Gebruik alleen etiketten die geschikt zijn bevonden voor gebruik op DVD/CD of gebruik voor het beschrijven een speciale pen (CD markeerstift) die hiervoor geschikt is.

  Wat is de levensduur van een CD of DVD?

  Wat er wordt verstaan onder levensduur, is echter niet altijd eenvoudig te definiŽren.  Voor een gebruiker komt de levensduur normaal gesproken overeen met de tijd dat het schijfje bruikbaar is.
  Toch is er voor die tijd al veel schade ontstaan; dit gebeurd ongemerkt omdat een CD- of DVD-speler in staat is fouten te signaleren en te corrigeren. Hierdoor zijn er al een boel beschadigingen op uw schijfje zonder dat u dat in de gaten heeft.
  Er is echter een grens aan de mogelijkheid fouten te corrigeren, waar deze grens ligt is afhankelijk van de kwaliteit van de CD of DVD. De officiŽle norm is echter gesteld op 220 fouten mogen optreden per seconde.
  De werkelijke levensduur van CDís en DVDís valt moeilijk te voorspellen. Het is wel zo dat van goedkope CD's en DVDís geen lange levensduur te verwachten valt. Dit zijn vaak schijfjes van mindere kwaliteit. Dit is ook de reden dat DKS alleen gebruikt van Klasse A media van gerenommeerde fabrikanten zoals Philips en Verbatim.
  Vast staat in ieder geval dat de levensduur van honderd jaar die de fabrikanten in de eerste jaren claimden, niet realistisch is. Een levensduur van 10 jaar is volgens onderzoek van het National Media Lab een redelijke termijn.
  Als voorbeeld: De National Archives and Records Administration (NARA) vervangt de dragers van digitale archiefbestanden om de tien jaar en controleert de dragers jaarlijks op fouten.
  In wezen is dus de houdbaarheid van geen enkele CD en DVD echt gewaarborgd. Echter als u de hierboven staande procedures zo veel mogelijk in acht neemt zijn die de risicoís voor verval zo veel mogelijk uitsluiten.

  Speelt mijn DVD-speler alle DVD's goed af?

  Een 'koop'DVD wordt door ongeveer 99,9% van alle dvd-spelers afgespeeld. Een 'zelf gebrande' dvd door ongeveer 95%. Er zijn twee types DVD die men zelf kan branden, de 'plus'R en de 'min'R dvd's. De praktijk is dat de +R dvd's en de -R dvd's beide zeer weinig problemen opleveren.
  Standaard worden alle dvd's op +R media gebrand. Op verzoek kan er ook op -R gebrand worden. Uiteraard ook op klasse A media en zonder meerprijs.
  Voor meer informatie of uw dvd-speler +R media kan afspelen kunt u op deze plaats kijken:   http://www.dvdplusrw.org/Compatibility.asp

  Ik heb Amerikaanse (NTSC)Videobanden, zet u die ook over?

  Helaas kunnen wij voor u geen amerikaanse/canadese banden overzetten. Door de andere structuur van de video-opnames (NTSC t.o.v. PAL) is dit voor ons technisch niet mogelijk.

  Kan ik mijn originele opnames wegdoen na het omzetten?

  Dat kunt u doen, toch adviseren wij u om ze te bewaren. Als er om wat voor reden (b.v. een kras) iets gebeurd met de CD/DVD bent u alles kwijt. U kunt natuurlijk ook een gelijk een duplicaatCD/DVD meebestellen om uw opnames extra veilig te stellen.

  Krijg ik mijn originele opnames terug?

  Uiteraard krijgt u uw originele opnames terug. Deze worden na afloop samen met de CDís en DVDís toegestuurd.

  Hoe zijn mijn opnames het meest veilig?

  Als eerste: bewaar de oude banden. Daarnaast is het raadzaam om een tweede (duplicaat) DVD/CD gelijk te laten maken. Deze kan zelfs op een ander merk schijfje worden gebrand. Deze duplicaatDVD/CD kunt u dan veilig opbergen op een andere locatie. (Denk b.v. aan diefstal of brand bij u thuis; uw kostbare opnames liggen dan nog veilig bij familie of in een kluis) Let daarnaast op de tips om cd's en dvd's zo goed mogelijk te bewaren.
  Uw kostbare opnames zijn ONVERVANGBAAR! Neem geen risico!

  Kunt u de fotoís een naam geven?

  De ingescande fotoís kunnen we niet elk een individuele naam geven. Wel kunnen we de serie opsplitsen b.v. per fotomapje of per aangeleverde set. Per set wordt dan een korte naam gebruikt met opeenvolgende nummering.

  Kan ik ook langskomen i.p.v. opsturen?

  Natuurlijk kunt u langskomen om de opnames aan te leveren en op te halen. Als u contact met ons opneemt maken wij een afspraak en kunt u uw opnames persoonlijk langsbrengen

  Hoe kan ik het beste verzenden?

  Het beste kunt u uw opnames verpakken in een stevige doos (TPG heeft standaardverzenddozen). Een enkele cassette kan evt. ook in een luchtkussenenvelop. Vul de lege ruimtes op met vulmateriaal zodat de inhoud niet kan schuiven. Stuur per voorkeur aangetekend op. Plaats een papiertje met uw adresgegevens extra in de doos, voor het (uiterst kleine) geval dat er iets zoek raakt. Men weet dan altijd wie de eigenaar is.

  LP's worden door ons, i.v.m. het grotere risico van beschadigen, niet verzonden.

  Wat zijn de levertijden?

  Vanaf het moment van ontvangst bij De Krijger Services, is het ons streven uw beeldmateriaal met twee Š drie weken gereed te hebben. Uitzondering hierop zijn foto's, dia's en 8mm film (drie Š vier weken).
  Heeft u een spoedopdracht of moet het voor een speciale datum klaar, neem dan contact met ons op en wij zullen alles in het werk stellen om het mogelijk te maken.
   

  Verstuurt u ook naar het buitenland?

  Ja, dit is geen probleem. Voor het buitenland gelden dezelfde prijzen voor het overzetten van uw opnames. Verzendkosten zijn op aanvraag.